top of page
Praten met vluchtelingen

Als inwoners van Apeldoorn zijn we er toch allemaal wel van op de hoogte dat er een AZC in onze stad is.

 

Vanuit verschillende kerken is er ook contact met de mensen die daar wonen. Ook geven een tiental kerkleden aan bewoners taalles die door het COA wordt aangeboden. Zo bouwen ze in betrekkelijk korte tijd een kleine woordenschat op en leren ze een klein beetje hoe onze taal in elkaar steekt. Ook leren ze tijdens deze cursus kort zinnetjes die ze kunnen gebruiken in winkels en in contacten met Nederlanders.

De ene bewoner gaat dat redelijk gemakkelijk af, de ander moet er soms heel veel moeite voor doen: onze taal is nogal moeilijk…!

 

Deze cursus voldoet best goed al zou het COA nog meer taalvrijwilligers (zo heten leerkrachten die deze cursussen geven) kunnen gebruiken. Zie ook de oproep hierboven.

 

Toch zouden de bewoners daarnaast nog graag meer met Nederlanders willen praten om zo sneller de taal te leren, en vooral ook beter te leren praten. 

 

OPROEP! We zijn daarom op zoek naar mensen die daarbij willen helpen!

 

Vindt u of jij het leuk om te praten met mensen uit andere landen, bijv. aan de hand van plaatjes of een stukje uit de krant, of aan de hand van een puzzel o.i.d. geef je dan op!

De bedoeling is met elkaar praten – meer wordt er niet van u en jou verwacht… behalve dat je gewoon Nederlands kunt praten en dat je geduld kunt opbrengen. Immers iemand die onze taal niet kent, snapt onze manier van praten en van dingen zeggen niet altijd even goed en even snel!

 

Je kunt je opgeven via e-mail:  kerkenvluchtelingapeldoorn@gmail.com  

 

We willen graag op 3 december 2024 een avond beleggen om met elkaar te praten over hoe we zo’n “Praat-café” gaan opzetten en tegelijk ook alle regelingen die daarvoor nodig zijn te bespreken.

 

Waar we die avond gaan houden, wordt z.s.m. na aanmelding doorgegeven.

 

Namens de Stichting Kerk en Vluchteling Apeldoorn

Gé Drayer, voorzitter

15 oktober Informatieavond Kerk en Vluchteling

​

Uitnodiging

 

Graag nodigen wij u uit om op 15 oktober 2024 vanaf 19.30 uur elkaar weer te ontmoeten. Deze avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

​

Locatie: Gebouw ‘t Buurtpalet:  Pieter Saenredamstraat 15a, Apeldoorn

Inloop vanaf 19.30 uur en aanvang programma om 19.45 uur.

 

We hebben voor deze avond een aantal organisaties bereid gevonden om kennis en ervaringen met ons te delen:

 

  • De Thuisgevers Apeldoorn

  • Stichting Buddy to Buddy Apeldoorn 

  • Stichting Aziz Apeldoorn

  • Stichting Evangelie & Moslim

 

Daarnaast horen we graag welke activiteiten kerken doen en welke ze van plan zijn te ondernemen in relatie tot vluchtelingen of nieuwkomers. Ook willen we jullie informeren over onze coördinerende rol als Stichting Kerk en Vluchteling.

​

Een gevarieerd programma dus en u bent van harte welkom! 

​

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Hieronder is ook een korte uitnodigingstekst te vinden, die gebruikt kan worden om te delen via kerkblad, weekbrief of kerk app. 

​

Open informatie avond

Op dinsdag 15 oktober verzorgt stichting Kerk & Vluchteling Apeldoorn weer een open informatieavond. Sprekers deze avond zijn namens de Thuisgevers Apeldoorn, Buddy to Buddy, Stichting Aziz, en stichting Evangelie & Moslims. Inloop vanaf 19.30 uur, we starten om 19.45 uur. Een gevarieerd programma! 

Van harte welkom in gebouw ‘t Buurtpalet, Pieter Saenredamstraat 15a, Apeldoorn.

 

Kijk ook op onze website: www.kerkenvluchtelingapeldoorn.com

Welkom aan de statushouders!

Mei 2024 - Een prachtig project vanuit de Diaconie van de Protestantse Gemeente Apeldoorn!

​

Onlangs mochten we vijf statushouders, nieuwe Apeldoorners, verwelkomen in de kosterswoning van de Grote Kerk. Samen met hen en de maatjes hebben we een maaltijd gedeeld om het te vieren.

Statushouders zijn mensen met een vluchtverhaal, die in Nederland mogen blijven en hier een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.

​

Samen met het initiatief De Thuisgevers en Stichting Exploitatie Grote Kerk hebben zij deze woning voor hen beschikbaar gemaakt.

​

De bewoners kunnen nu verder hun leven opbouwen in Apeldoorn. Wil jij hen daarbij helpen?

 

Ze zijn nog op zoek naar maatjes! Kijk voor meer informatie op onze website: https://diaconieapeldoorn.nl/.../statushouders-een-fijne.../

image.png

16 april Informatieavond
Kerk en Vluchteling

Uitnodiging

Graag nodigen wij u uit om op 16 april 2024 vanaf 19.45 uur elkaar weer te ontmoeten.

We hebben hiervoor een aantal mensen benaderd om kennis en ervaringen te delen:

Ervaringen met vluchtelingen
Door: Henk Visscher vanuit de Gereformeerde Gemeente Apeldoorn

Hoe organiseer je een Meet and Eat
Door: Celine van Oosterhout van Stichting Present

Werken met jonge vluchtelingen
Door Marc Brunekreeft van stichting Gave

Daarnaast horen we graag welke activiteiten kerken doen en welke ze van plan zijn te ondernemen. Ook willen we jullie informeren over onze coördinerende rol als Stichting Kerk en Vluchteling.

Locatie: de Eben-Haëzerkerk, Zonnedauw 8, 7322 EG Apeldoorn
Inloop vanaf 19.45 uur en aanvang programma om 20.00 uur.

Voor deze avond zijn alle kerken in Apeldoorn uitgenodigd.  Deel dit bericht gerust met leden van uw gemeente die zich met het thema vluchtelingen/asielzoekers bezig houden en/of geïnteresseerd zijn.

afscheid voorzitter

Na enkele jaren het voorzitterschap op me te hebben genomen van Kerk en Vluchteling is het tijd om het stokje over te dragen.

 

Als voorzitter van het Apeldoorns Beraad van Kerken ontmoette ik K&V minstens eenmaal per jaar om verantwoording af te leggen van de activiteiten.Na enkele jaren het voorzitterschap op me te hebben genomen van Kerk en
Vluchteling is het tijd om het stokje over te dragen.

 

Als voorzitter van het Apeldoorns Beraad van Kerken ontmoette ik K&V minstens eenmaal per jaar om verantwoording af te leggen van de activiteiten. Tot de vluchtelingencrisis van 2015 bestonden die voornamelijk uit het beheren en verstrekken van gelden uit het noodfonds, bestemd voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Maar de wereld veranderde in 2015 door de komst van Syriërs en anderen.

Toen de kerken spontaan hulp begonnen te bieden ontstond de noodzaak tot
samenwerking en coördinatie, mede doordat de gemeente Apeldoorn één
aanspreekpunt van de kerken wenselijk achtte.

Samen met de toenmalige voorzitter, Lini Oldewarris – Bazuin, werd een plan opgesteld, waarbij het draagvlak verbreed werd kerken die niet aangesloten waren bij het ABVK. Het was een roerige tijd, waarin voor – en tegenstanders van de komst van het AZC zich roerden in de media en we duidelijk onze stem lieten horen namens de kerken. En ondertussen werden samen met Present en de Protestantse
Diaconie activiteiten opgezet. Tot in 2020 de coronacrisis kwam en ook dit
kerkenwerk een tanend bestaan leidde. Vorig jaar ontstonden plannen om het
werk nieuw leven in te blazen en gingen we opnieuw rond de tafel met de
adviseurs van de Protestantse Diaconie en de Stichting Gave.

Doordat ik in Nijmegen aan de slag ging als diaconaal werker en daar actief werd voor de werkgroep kerk en vluchteling gaf ik te kennen het stokje over te dragen,
temeer omdat ik inmiddels ook in Arnhem aan het werk ben gegaan. Ik kijk
terug om een mooie tijd met fijne collega’s met een warm hart voor de
vreemdelingen in ons midden. Met een gerust hart draag ik het stokje over.


Moge de goede God het wek zegenen, nu de stroom vluchtelingen nog meer
aanzwelt, opdat zij zich thuis mogen gaan voelen een gastvrij Apeldoorn.


Theo van Driel

november 2023

​

bottom of page